In een week afvallen is mogelijk

Het onderdrukken van honger door veel eiwitten te eten en weinig koolhydraten is mogelijk. Is het snel afvallen in een week hierdoor dan ook mogelijk?

 

Onderzoek over het snel afvallen in een week

Een studie over zwaarlijvige mannen heeft aangetoond dat een dieet rijk aan proteïnen en weinig koolhydraten de meest effectieve manier is om honger te onderdrukken en daarmee gewichtsverlies te bevorderen voor het afvallen in een week.

Rijk eiwit bevordert de verzadiging wanneer deze wordt gecombineerd met een zeer laag gebruik van koolhydraten. Het zorgt er tevens voor dat het lichaam het opgeslagen vet van o.a. de buik gaat gebruiken, wat meestal resulteert in gewichtsverlies op korte termijn, kortom snel afvallen.


Dit rapporteerden de onderzoekers van het AJCN. (de Amerikaanse organisatie voor klinische voedingsleer)

Honger is een van de belangrijkste redenen voor het falen van een dieet en dus ook het snel afvallen. Met een dieper begrip en meer controle over de eetlust tijdens diëten zou een ieder die van plan is om gewicht te verliezen het zonder honger veel verder brengen.
Onderzoekers van het Rowett Research laboratorium in Engeland, vergeleken honger, eetlust en gewichtsverlies van zeventien obese mannen. De mannen waren gemiddeld 38 jaar oud, stelden zich beschikbaar aan dit voedings laboratorium voor twee dieet plannen van korte duur.

Deelnemers konden kiezen uit de hoeveelheid voedsel die gegeten kon worden. De dagelijkse maaltijden werden zorgvuldig bereidt voor het afvallen in een week en bevatte 30% eiwit calorieën en 4% calorieën uit koolhydraten (laag koolhydraten dieet) of 35% van de calorieën uit koolhydraten (dieet met een gemiddelde consumptie van koolhydraten).

 

Tijdens de eerste vier weken van de “snel afvallen” studie werden mannen willekeurig toegewezen aan groepen en aten eiwitrijke maaltijden met weinig koolhydraten of eiwit-rijk, maar met een gemiddelde hoeveelheid koolhydraten. Ze werden gevraagd om deze voeding meer dan een maand aan te houden, voordat  er naar het tegenovergestelde dieet met de andere hoeveelheid koolhydraten over werd gegaan. Dit gebeurde dan nogmaals voor een periode van een maand voor het snel afvallen in een week.

Ondanks het gewichtsverlies dat gezien werd in beide diëten, resulteerde het eiwitrijke dieet met weinig koolhydraten significant meer gewichtsverlies en minder hongergevoel.

 

Resultaten van deze studie suggereren dat een dieet rijk aan proteïnen en arm aan koolhydraten kan leiden tot een gevoel van verzadiging en gewichtsverlies, maar de onderzoekers wijzen erop dat rijke proteine diëten voor slechts korte perioden gevolgd moeten worden en bij voorkeur onder medisch toezicht of in elk geval een medisch consult van de dokter, omdat het niet voor iedereen geschikt is. Snel afvallen in een week is dus mogelijk als men met het bovenstaande rekening houdt.