Atkins dieet nader bekeken

De naam Atkins dieet komt van Robert Atkins, de grondlegger van het dieet.
Het is gebaseerd op  het reduceren van koolhydraten in de voeding, waardoor er in het bloed minder glucose aanwezig is om te verbranden. Het lichaam zal dan ook vaker de reserves aan moeten spreken om als brandstof te dienen, met als gevolg de afname van vet en dus ook lichaamsgewicht. 
Dit proces heet ketose en begint wanneer de hoeveelheid insuline in het bloed laag is, bij gezonde mensen gebeurt dit meestal vlak voor het eten.
Ketose-lipolyse is de naam van het fenomeen dat vet uit het weefsel wordt overgebracht naar het bloed om als brandstof te dienen. Het tegenovergestelde gebeurt er wanneer er glucose of zetmeel wordt gegeten. Dit wordt namelijk direct in het bloed opgenomen, waardoor de kans juist groter is dat er vet opgeslagen wordt in het lichaam.

 

Hoe werkt het Atkins dieet?

Het Atkins dieet is gericht op het beperken van de “netto koolhydraten”. (verteerbare koolhydraten die van invloed zijn op de bloedsuikerspiegel)
De andere soort koolhydraten worden niet of heel langzaam omgezet in glucose, zodat ze in feite geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
De “netto koolhydraten” kunnen berekend worden door deze slecht verteerbare koolhydraten zoals suiker en vezel alcoholen van de totale hoeveelheid koolhydraten af te trekken.  Bijvoorbeeld 100 gram pinda’s bevat 12 gram koolhydraten, waarvan 4 gram suikers en 7 gram voedingsvezels. De hoeveelheid “netto koolhydraten” die volgens het Atkins dieet  dus meeteld is 12-4-7= 1 gram.

Volgens het Atkins dieet moet om gewicht te verliezen het eten van “netto koolhydraten” beperkt worden tot 12 a 15 gram per dag. Wanneer het gewenste gewicht bereikt is kan tussen de 45 en 100 gram van “netto koolhydraten” gegeten worden per dag. Op deze manier zal je dan niet aankomen. Deze hoeveelheden mogen voor het Atkins dieet nog iets worden verhoogt als er minimaal een uur per dag getraind of gesport wordt.